-

Fibrer

Idag på eftermiddagen så skulle jag testa en ny nd (näringsdryck). Fick serverad en Fortimel Compact Fibre och tänkte inte så mycket på det. Allt mitt fokus låg på att få i mig drycken och inte att det var extra mycket fibrer i. 
 
 
 
Ack ack så illa det gick. Runt en timme senare började magkrämporna som blev värre och värre och gjorde det nästan omöjligt att äta.
 
Förut skulle min lösning på detta problem varit att skita i att äta. Men den här gången tog jag istället användning av all den kunskap jag har om kropp och mat och gjorde något konstruktivt istället.
 
Fibrets uppgift är att hålla tarmsystemet igång. Få rulians i ämnesomsättningen typ. Kostfibrer är alltså väldigt bra då man mår bra i magen av det och en glad mage underlättar mycket i livet (vet alla vi som haft problem med magen). 
Men det finns en stor hake, och det är att om man äter massa fibrer utan att tillföra tillräckligt med vätska så får det helt motsatt effekt. Hela systemet stannas upp då fibret binder ihop maten så att den inte har möjlighet att komma ut. Detta gör väldigt ont.
 
Så vad gjorde jag då när min mage drog ihop sig till en liten arg boll? Jo, jag drack vatten. Jag gick emot min rädsla och inom loppet av två timmar hällde jag i mig två liter rent vatten.
 
Det var en helt magisk känsla för det tog inte många minuter innan all smärta i magen var som bortblåst. Så jäkla bra! 
 
Ta hand om kroppen för då orkar ni slåss med demonerna i huvudet. Godnatt med er från mig och alla kostfibrer i min mage.
 
 
 
/Hanna
Postat av: Ebba

Modigt av dig! Kram <3

2013-11-14 @ 07:45:47
Postat av: Mathilda

BRA GJORT HANNA! Stolt över dig.

2013-11-14 @ 08:42:11
Postat av: Anonym

Fibrer har fler funktioner och kan bland annat bidra till att motverka diabetes och hjärt-kärlsjukdomar genom att "ta hand om" LDL-kolesterol (det "onda" kolesterolet) och även blodsockerbalansen om jag inte missminner mig totalt... har iofs inte läst jättemycket om det men detta var basicgrejer från biologi B, men det står ju också på SLV och lite överallt så det torde stämma. Men ja, vatten är viktigt, vätska är viktigt om man äter mkt fibrer annars får man jävligt ont i magen tills man kan bajsa igen...

2013-12-10 @ 12:16:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: