-

Fysiska reaktioner på rädsla

Varje gång jag dricker/äter min näringsdryck börjar jag må fruktansvärt illa. Alltså inget vanligt illamående utan hela världen snurrar och jag måste lägga mig ned. Hjärtat dunkar snabbt, snabbt, snabbt och mina fingrar skakar. Sen kommer spasmera, ofrivilliga muskelryckningar som skakar hela min kropp.
 
Det låter förmodligen som en väldigt dramatisk reaktion på en liten näringsdryck. Det tycker jag också. Men det visar hur tätt förknippat kroppen är med psyket.
 
Jag har byggt upp en otrolig rädsla för näringsdrycker. Det blir alltså en otroligt stor påfrestning att dricka en. När den är slut kommer kroppens reaktion som inte alls är kopplad till näringsdrycken i sig utan till rädslan jag känner. Ett tillfälle då jag fick en sådan stark reaktion var efter Håkan-konserten i juni då jag fick panikångest i offentligheten. När jag kom hem till Elin var jag först vrålhungrig men när jag tog en tugga fil så höll jag på att kaskadspy rakt ut, jag mådde så f r u k t a n s v ä r t illa. Jag la mig på sängen och spasmerna kom samt att jag kallsvettades.
 
Det var första gången på ett bra tag och jag drabbades av dödsångest. För er som inte vet vad dödsångest är så är det när man tror att man kommer att dö. Det är väldigt vanligt att få de första gångerna man får fysiska ångestpåslag, det är därför jag skriver om det här för att ni ska förstå att det inte är farligt på något sätt. Det är en fullt naturlig reaktion som visserligen inte är kul men ändå sund.
 
Det viktigaste är att inte gripas av panik och sluta andas. Det har jag också gjort vilket resulterat i att jag svimmat. Alla som kommit i kontakt med psykiatrin har nog lärt sig att andas i fyrkant. Trots att det är otroligt uttjatat begrepp hjälper det verkligen i sådana här situationer. För er som inte vet vad det är handlar det om att andas in, hålla kvar, andas ut, hålla kvar, andas in, hålla kvar, andas ut osv.
 
Fysiska reaktioner som dessa går alltid över på en halvtimme, oftast kortare tid. Ligg på rygg, andas och försök fokusera tankarna på något annat än att det känns som om du kommer att dö så går det ännu snabbare över. För du kommer inte att dö.
 
/Hanna
Postat av: Anonym

Nej, fysiska reaktioner går inte alltid över efter en halvtimme. Och att dödsångest är när man tror att man håller på att dö är lite väl hårdraget... tycker jag.

2013-11-29 @ 18:59:15
Postat av: Anonym

Jag trodde jag var ensam om detta, får också spasmer när ångesten är skyhög och olidlig. Kan du berätta mer om det? Och hur står du ut med all denna ångest? Jag vet inte om jag kan fortsätta så länge till, det blir bara värre och jag tappar förståndet helt snart. (Är också i behandling för anorexi) och tar du någon medicin? Jag tar antidepressiva och lugnande för ångesten men det har tyvärr inte hjälpt alls hittills, vad äter du för medicin isåfall ? Kram

2013-12-01 @ 12:05:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: