-

Hunger- och mättnadskänslor

Jag pratade i inlägget "kroppen stabiliserar sig" om att ifall man är normalviktig och äter enligt matschema så kommer man inte att gå upp mer. När jag skriver på det sätter låter det som att man måste äta efter matschema i hela sitt liv ifall man inte vill bli tjock.
 
Men så är naturligtvis inte fallet. Det finns inte en frisk människa som äter strukturerat samma på det viset. De tar en glass här, en påse chips där, skippar ett mellis och dricker vanlig cola som mjölk utan att reflektera över skillnaden. Plus minus noll. 
 
Fast hur ska man kunna äta på det där viset så det går jämnt ut utan att hålla på och räkna kalorier? Jo, genom kroppens egna kaloriräknar-app, hunger- och mättnadskänslorna! 
 
En person som ätit bra under ett längre tag har hunger- och mättnadskänslor (undantag finns förstås för människor med sjukdomar, men de hittar egna lösningar). Lär man sig att lyssna på kroppens signaler och ge den vad den behöver så kommer man att hålla en stabil vikt. Man kommer inte behöva ägna 90% av sin vakna tid till att planera vad man ska äta utan det kommer naturligt. Är man hungrig äter man. 
 
När man varit i svält så försvinner nästan alltid hungerskänslorna och om man då börjar äta enligt matschema känner man sig proppmätt precis hela tiden. Sedan svänger det dät och man blir istället konstant vrålhungrig trots att man äter lika mycket som innan. Men om man bara fortsätter att äta efter matschemat så kommer hunger- och mättnadskänslorna att komma tillbaka och stabilisera sig. Har man då kommit tillräckligt långt i tankarna kan man börja sluta med matschemat. Men ta det succesivt! Det är hemskt lätt att man faller tillbaka i destruktiva tankar och banor om man av osäkerhet inte får i sig tillräckligt med näring.
 
/Hanna
Postat av: Anonym

Fast kolhydrater och socker brukar trigga hungern och gör i väldigt många fall att många människor äter för mycket. Det finns för mycket mat/godis/läsk/chips/kakor osv ute på marknaden vilket stör kroppens signaler.

Hade det bara funnits bra mat i butikerna hade det varit en annan femma, men så ser inte läget ut. Lyssna på kroppens signaler är också svårt för många då socker skapar sug. Hade den teorin du precis lagt fram fungerat hade inte så många varit överviktiga.

Jag förstår inte varför en frisk människa inte skulle kunna äta strukturerat? Precis som många sover någorlunda strukturerat osv.. samma princip där. Och det finns även väldigt många friska som inte äter godis, chips, läsk osv för hälsans skull.

2013-11-03 @ 12:11:15
Postat av: Felicia

Men vadå? Det Hanna menar är ju att det jämnar ut sig i längden när man är frisk. Kroppen har en speciell vikt som den hela tiden strävar efter. Och då kan man äta som man vill och känner för. Dvs lite mer ibland och lite mindre ibland. Överviktig blir man om man INTE lyssnar på kroppens signaler och fortsätter äta godis fast man är mätt. Ingen blir tjock av att äta vanlig hemlagad mat tills man blir mätt.
Och du- Ingen helt frisk människa vet exakt hur många frukter, mjölkglas och antal deciliter yoghurt de ska få i sig under nästkommande vecka. Man behöver inget matschema som frisk person.
Hanna har rätt. Och hennes inlägg var jättebra. Ifrågasätt inte allt hon skriver. För det stämmer. Så har min sjuksköterska på SCÄ också sagt...

2013-11-03 @ 12:53:45
Postat av: Lovis

Alltså, det är ju skillnad på sug och hunger. Man kan ju följa sitt sug även fast man är mätt och då följer man inte kroppens signaler och så äter man kanske för mycket och blir eventuellt tjock. Dessutom är det typ ofta något fel på hunger och mättnadskänslorna för de som är riktigt överviktiga. Och jag kan tycka att det är lite dumt att säga emot det Hanna har skrivit eftersom det är information som kanske gör det lättare att känna sig trygg med att lita på kroppen. Det som Hanna skriver innebär ju att man inte ska behöva oroa sig, då vill man inte läsa sen att jo man behöver visst oroa sig. Man försöker ju komma ifrån hela oroligheten över viktuppgång.

2013-11-03 @ 13:29:14
Postat av: Nina

Håller med. Den första kommentaren passar inte in här. Den känns faktiskt rätt triggande.
Lyssna på Hanna istället. Punkt. Slut.

2013-11-03 @ 18:30:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: