-

Hur ska man acceptera en viktuppgång

Tack för alla kommentarer i förra inlägget<3 Var livrädd för att ni skulle såga mig totalt, istället gjorde ni min dag! Era kommentarer betyder verkligen så himla mycket.
 
Nu tänkte jag ta upp en grej som jag och Sandra bara svarat kort på i våra "Svar på frågestund"-inlägg. Det här med hur man ska kunna acceptera sin viktuppgång. Tänk på att jag bara skriver ur mitt perspektiv och från mina egna erfarenheter.
 
Hur ska man som ätstörd kunna acceptera att ens kropp blir större? Om man har en stor rädsla i livet och det är att bli tjock, hur ska man då våga gå upp i vikt? Hur ska man orka se sig själv i spegeln varje dag? Och vad ska man göra av ångesten då man växer ur sina kläder?
 
Mitt svar är att det är så gott som omöjligt att tycka om sin kropp när man är på väg upp i vikt. Så har det i alla fall varit för mig. Varje gång jag stannat upp har det efter några veckor börjat kännas okej, men så måste jag ändå fortsätta och de veckorna är hemska. Men det måste göras. Det går inte att vara fri i en grovt underviktig kropp. Därför måste du gå upp i vikt. 
 
Det kommer inte att vara kul. Du kommer att hata din kropp och dig själv. I perioder känns det i princip ohanterligt. Men stå ut och fortsätt ät. Hata din kropp och ha ångest, men agera emot känslan och fortsätt ät. 
 
För när du blivit normalviktig kommer du att kunna börja bygga upp en bra relation med din kropp igen. För vissa är tar det längre tid och för andra kortare, men det går. 
 
Så gör pinan kort. Gå upp de där kilona så snabbt som möjligt så kommer du också snabbare att kunna börja tycka om din kropp. Många vill låta viktuppgången ta tid så att man känner sig tryggare, men för mig har det där bara gett motsatt effekt. Jag har fått viktfobi och hatat min kropp i över ett års viktuppgång istället för att jag gått upp de där kilona på ett par/tre månader. 
 
Jag återkommer senare om ett inlägg som följer upp det här. Ha en fin kväll och ät en god middag!
 
/Hanna
Postat av: Nina

Vad bra inlägg igen! Tack så mycket, det du skriver betyder så otroligt mycket för mig. Jag var på scä och vägde mig idag. Jag hade gått upp 8,5 hg och blev lite rädd. Men det är just som du säger att snabbt är bäst när det gäller viktuppgång. Jag brukar tänka på att Sandra och Tove är på normalvikt och kan acceptera sin kropp ändå. Du skriver så otroligt bra Hanna! Och jag hejar verkligen på dig. Du är så himla stark ska du veta! Kram

2013-11-19 @ 17:25:00
Postat av: Anonym

Jag vet att ni troligen kanske inte vill svara på detta, men jag undrar vad ni anser är "grov undervikt"? Eller om ni vet hur mycket man behöver gå upp i vikt för att det ska "synas" typ? Jag ska bara gå upp ca 5 kg nu ungefär, är det mycket? eller är typ 20kg mycket för er? och hur mycket ska man enligt er behandling gå upp i veckan? :) kramar

2013-11-19 @ 19:00:31
Postat av: Anonym

Jag undrar samma sak. Jag ska "bara" upp 7 kg och undrar typ om det kan räknas som grov undervikt eller så. Jag läste förut att någon av er skrev att ni hade gått upp 17kg. Då känns min viktnedgång så futtig och meningslös. Faktiskt lite triggande...

2013-11-20 @ 09:37:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: