-

Om att gå upp mer än ett kilo i vikt

Jag skrev för något inlägg sedan att jag skulle skriva ett till inlägg om den grejen, så här kommer det.
 
I måndags ställde jag mig på vågen efter en vecka med näringsdrycker på schemat. Jag hade förberett mig på en rejäl viktuppgång, speciellt som min kropp är väldigt ojämn och antingen går upp massor eller inget alls. Ändå blev siffrorna en chock. + 1,3 kilo som min hjärna på en nanosekund avrundat till 2 kg. 
 
Hade jag varit inlagd på Scä hade jag nog kunnat fixa situationen med hjälp av kunnig personal där. Men här kan de knappt något om ätstörningar. Så när jag står där på vågen utbrister min behandlare "Oj vad mycket! Det var ju alldeles för mycket, sådär mycket kan du inte gå upp. Nu måste vi ändra i matschemat".
 
Ni förstår nog min reaktion. Hela förmiddagen raserades och jag vägrade att äta osv. 
 
Som tur var så är min vägningsdag även den dag min behandlare på Scä kommer till avdelningen. Så hon lockade ut mig från under sängen och när jag berättade vad som hänt var hennes reaktion omedelbar. Att gå upp 1,3 kilon i vikt är inte mycket. Speciellt inte om man inte gått upp något på en månad. 
 
Kroppen är ojämn. Vissa personer går upp väldigt lätt och mycket i vikt, andra har supersvårt. Vissa är som jag, går inte upp något alls och så bahm över ett kilo på en vecka. Det är inget konstigt med det. Våra kroppar är olika och fungerar på olika sätt, så kommer det alltid att vara. Om man då hela tiden mixtrar med matschemat så får kroppen ingen chans att stabilisera sig. Därför bestämde vi att vi kör på med näringsdrycker en vecka till och om jag gått upp över ett kilo igen så kommer vi att minska matschemat. Så jag kämpar på, tuggar i mig fryst Fortimel Yoghurt Style och förbannar ätstörningen för att den får mig att tycka att det är så jäkla jobbigt. 
 
Som jag skrev i mitt förra inlägg hatar jag min kropp när jag går upp i vikt. Därför hatar jag den här veckan. Men jag måste gå upp så därför är det ju bra ju mer jag går upp i veckan så att jag snabbare blir normalviktig! Nu är det inte särskilt många kilon kvar, faktiskt. 
 
Folk som inte kan något om ätstörningar kommer att säga plumpa saker, just för att de inte vet bättre. Det är skitsvårt men försök att inte lyssna på dem utan lyssna på mig och på folk som jobbar med ätstörningar. 
 
/Hanna
Postat av: Felicia

Bra skrivet!! Jag har också gått upp mer än ett kilo ibland men då tänker jag att snabbt är bra. Nu har jag 1,5 kg kvar till normalvikt!!!

2013-11-22 @ 23:27:37
Postat av: Agnes LL

Jag har ett större matschema än de flesta jag hört om, och näringsdrycker utöver det. Sedan får jag ofta kommentarer som "vad duktig du är som äter" eller "hon följer ett matschema och är viktstabil". Då har jag lust att skrika och strunta i allt, då människor inte förstår vilket enormt jobb jag gör för att gå upp i vikt!

Ibland tror jag inte att folk tänker sig för vad de säger. Jag hör också kommentarer ofta som "jag orkar inte äta något till frukost för att jag åt så mycket igårkväll" eller "hur orkar du äta så mycket?".

2013-11-23 @ 10:30:18
URL: http://agnesll.spotlife.se/
Postat av: Alice

alltså den där bup behandlaren sa nog bland de mest dumma och invalida meningar som jag någonsin hört!!
Skratta åt henne bara för att hon är så lost och vifta bara bort hennes retardness,synd för henne att hon inte vet bättre ;)för det där vet vi båda; stämmer inte alls. jag har många ggr gått upp 1-2 kg till o med o de har bara varit en bra sak,posetivt. desamma gäller dig.

2013-11-23 @ 11:15:38
Postat av: Anonym

Usch, själv hatade jag den där regeln om 0,5 till 1 kg i veckan. För mig var det mitt psyke som blev friskt först, alltså försvann tankarna innan jag gått upp mer än ett kg i vikt. Så då var jag så trött på min låga vikt, du vet att ständigt frysa, att ha SVANS och allt, så jag PROPPADE i mig godsaker och sånt. Sen när jag kom till scä efter en vecka hade jag gått upp 3kg. Jag fick lite ångest men bara på grund av att de sa att man Max ska gå upp 1kg i veckan. Så ja.. Tycker det är dumt.

2013-11-23 @ 15:23:03
Postat av: Anonym

Anonym;
Varför man inte ska upp för snabbt i vikt är för att hjärtat ska hinna med och inte påverkas negativt. Det finns risker med för snabb viktuppgång.

2013-11-23 @ 16:31:48
Postat av: Anonym

Du skrev om hur mycket man skulle gå upp i veckan i ett annat inlägg och om att du velat gå upp i vikt snabbare, men om det är 0,5-1kg/veckan, och du skulle upp 17kg, hur skulle det gå på tre månader som du skrev? :)

Och vad menas med "är du kortare blir det färre antal kilon"? Har aldrig fattat det där? Är inte 1kg på en som är 170 lika mycket som 1kg på någon som är 160 exempel?

2013-11-23 @ 17:08:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: