-

Pro-Ana

Pro-Ana, Förespråkande av Anorexia eller Pro Ana där Ana är personifierad. Vad är pro-ana? Det är en kultur som främst existerar på nätet men träffar och kontakter finns även i verkligheten. Det hela handlar om att hjälpa varandra att gå ned i vikt. Man ger varandra tips och trix för att gömma så mycket mat som möjligt, träna så mycket som möjligt, äta så lite som möjligt och postar bilder på sjukligt smala tjejer (thinspo). Man stöttar alltså varandra ned i sjukdomen, ned i avgrunden. 
 
Visst låter det sjukt? Det var någon som beskrev det som en sekt och det är en ganska träffande benämning för det är verkligen galet. 
Vilka sjuka människor är det som håller på med sånt då? Hur kan de vara så genuint elaka att de försöker få andra att förstöra sina liv? 
 
Jag hatar pro-ana, det är sjukt och galet. Jag tänker inte försvara varken mina egna eller mina vänners handlingar, för det vi gjorde var fel på alla sätt och vis. Men jag ska försöka förklara så att ni förstår att vi inte är onda människor.

Det finns olika grader av hur djupt man fallit i sjukdomen. Grader som inte är kopplade till d
iagnoser överhuvudtaget utan handlar om hur ensam man är. Har man valt ätstörningen framför sina vänner i flera år har man nästan inga vänner kvar. Man kan inte heller ty sig till sin familj då denna agerar i motsatt riktning mot ens egna livsmål (gå ned i vikt). Jag vet inte hur många av er som känt extensiell ensamhet men det är en fruktansvärd känsla, verkligen den värsta i hela världen (näst efter den djupaste sorgen, men de är nära besläktade). Känner man sig så ensam betyder inget något längre. Man är djupt deprimerad och söker efter snabbaste möjliga lindring.
 
Där kommer pro-ana in. 
Det handlar inte om att man vill få folk som inte är ätstörda att bli det, eller att man önskar att alla i ens omgivning ska bli sjukligt smala. Det finns ingen sadism i det överhuvudtaget. 
Det handlar bara om gemenskap. Att lindra den galna ensamheten. 

Det är som att man förlorat all förmåga till social interaktion och det enda som finns kvar är ätstörnigen. Men människan har ett grundläggande begär till umgänge och därför blir det att man umgås kring det enda man kan, ätstörningen.
 
 
 
Pro-Ana finns på i princip alla sociala medier. Tumblr, WeHeartIt, Instagram, egna forum, facebookgrupper osv. Men framför allt är det bloggar, åtminstone i Sverige. 
 
Men det är skevt. Visst är det skevt och helt galet. 
Jag jobbar nu relativt aktivt mot pro-ana genom att skriva den här bloggen. Jag försöker att åtgärda mina gamla gärningar och få folk att förstå att man kan ha vänner med ätstörningen som gemenskap, men åt andra hållet. Att bli frisk tillsammans med någon är så otroligt mycket underbarare än att bli sjuk tillsammans med någon. Tillsammans kan vi jobba mot den galna kulturen som fötts ur alla sjuka ideal. 
 
"Men jag har inga andra vänner"
Jo, utanför sjukdomem väntar massa människor på dig. Men du ser dem inte så länge du väljer ätstörningen. Pro-ana är inget liv. Det är en grupp människor vars mål är att ta död på sig själva, om det än aldrig nämns på det viset.
 
Hoppas ingen tar illa upp eller tycker att jag uttryckt mig dumt. Säg till i sådana fall!
 
/Hanna
Postat av: Malva

Oj oj oj vad bra skrivet! Det här är klart det bästa inlägget på denna blogg. Håller med dig i vartenda ord. Jag kommer att läsa det här inlägget många gånger, det vet jag. Nu när jag skickat den här kommentaren ska jag genast radera alla pro ana-sidor från min hemskärm på mobilen. De förtjänar inte att vara där. Tack Hanna!

2013-11-18 @ 16:43:20
Postat av: Daniella 🌙

så himla bra, bästa inlägget hittills <3

2013-11-18 @ 17:01:36
URL: http://daniellachanelle.se/
Postat av: Anonym

Håller med er! Lugnt det bästa inlägget ever!!! Alla borde läsa det där.

2013-11-18 @ 17:29:56
Postat av: Adelia den smala- NOT!

Jag är så galen, först går jag in på pro ana-sidor och kollar thinspos och sen går jag in här och läser om att bli frisk. Och sen går jag till pro ana igen osv. Det känns som om jag slits emellan två världar. Tack för detta. Du tar mig till verkligheten, Hanna.

2013-11-18 @ 19:06:59
Postat av: Anonym

går det att köpa rawbite i tyresö, isåfall var?

2013-11-18 @ 19:36:07
Postat av: Nina

Thinspo= det värsta du kan titta på. Glöm inte det.
Bra skrivet Hanna. Jättebra!

2013-11-18 @ 20:00:47
Postat av: M

Åh vilket bra inlägg!!!
Jag har en fråga till Hanna. Är det bestämt vad som händer efter bup?

2013-11-18 @ 21:18:33
Postat av: Anonym

Jag HATAR dessa proana-sidor asså, de förstör mitt liv! Usch, jag ska sluta gå in på dem!

2013-11-18 @ 21:49:03
Postat av: Anonym

Håller med alla som kommenterat. Bra inlägg.

2013-11-19 @ 09:39:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: