-

Tips för att orka stå ut i ångest

En tillfrisknad innebär långa perioder av att bara stå ut i ångest utan att få något konkret för det. Det är mycket påfrestande och svårt, men det går och det är värt det i slutändan. Här har jag samlat några saker som hjälper mig ibland. 
 
Förlora sig i den fiktiva världen
Böcker och serier. Allt från Harry Potter till Kalle Anka, 1Q84 och Orange is the new Black. Att bara för en stund, få bli en del av något annat. Något annat som inte gör så fruktansvärt ont. 
Det är väldigt svårt eftersom det kräver koncentrationsförmåga, men ibland går det och då är det en stor befrielse. Viktigast är att inte bli arg på sig själv när det inte går och att hjälpa sig själv, okej du kan inte läsa Game Of Thrones på engelska idag men kanske kan du se ett 20 minuter långt avsnitt av Modern Family? Bara för att få komma bort ett kort tag. 
 
Spela spel
Distrahera distrahera distrahera och faktiskt kan det vara roligare att spela spel än vad man tror! Återupptäck the Sims 2, tävla med dig själv i turneringar i patiens. När koncentrationen brister finns simpla spel som vändtia och finn-i sjön. Annars är mitt främsta tips att hitta något som är lite klurigare. Jag och pappa har fördjupat oss i konsten att spela blokus och vi kan ha de mest dramatiska blokusmatcherna. 
 
Planera framtiden
När allt är mörktmörktmörkt händer det att jag ringer Elin för att prata lite om vårt nästa äventyr. Konserter är det som ger mig livslust och därför ser jag alltid till att ha minst en konsert eller festival inbokad. Jag gillar att resa också så det jag kan planera med. Googla bilder och läsa på om olika sevärdheter. Eller varför inte läsa om utbildningar du vill gå, utbytesresor du vill åka på och volontärarbete du vill göra?
 
Kompetens
Att göra saker som får en att känna sig kompetent är nog det som hjälper mig bäst i långa perioder av rent stå-ut-i-brutal-ångest. Städa mitt rum, tvätta och vika min tvätt, plocka ur diskmaskinen, laga mat och baka, åka till affären och handla mat, fixa i rabatten o.s.v. Det kan vara svårt för oss duktiga flickor att göra sånt här eftersom det lätt övergår i prestation. Men samtidigt måste vi alltid slåss med den där jävla prestationsångesten, så det är bara att ta tjuren vid hornen och köra på. 
 
Umgås
Att umgås med folk kan bpde vara en trigger och en ångestdödare. Man får lära sig av sina egna misstag vilka människor man mår bra av och vilka man mår dåligt av. I vissa situationer vill man kanske umgås med någon man kan berätta allt för och bli kramad av när man börjar gråta. Ibland vill man bara vara en vanlig tonåring, prata om vanliga tonårs saker och skratta åt sådant som friska ungdomar skrattar åt.
 
Gå ut på äventyr
Här har vi den läskigaste punkten av dem alla, men också den som kan vara mest befriande när man levt instängd i ätstörningens värld. Att våga gå utanför ramarna. Tälta med en vän i skogen, springa barfota på Gamla Stans gator, nakenbada i en ljummen sjö tillsammans med kompisarna, åk på festival eller rid en lång tur med hästen till något ställe du aldrig varit på förut. Kliv av tunnelbanan på en hålplats du inte vet något om, sätt dig på ett café och spontanfika. Svara ja när kompisarna ringer och frågar om du vill följa med ut till deras landställe över en helg. 
Det finns så mycket underbart att uppleva där ute när man inte begränsar sig själv genom att inte äta som man ska. 
 
 
 
/Hanna
Postat av: Anonym

Är det bara du Hanna som bloggar här nu?

2014-05-26 @ 18:42:25
Postat av: fanny

speciellt gå på äventyr är skitbra! och roligt! det är nått man kan göra hela livet också, för att bara kliva av på en ny station är ju alltid nått och kan bli spännande! ett äventyr behöver inte vara lägg alla dina pengar på att resa till andra sidan jorden! :D och fin bild förresten!

2014-05-26 @ 19:20:55
URL: http://fanys.blogg.se
Postat av: fanny

speciellt gå på äventyr är skitbra! och roligt! det är nått man kan göra hela livet också, för att bara kliva av på en ny station är ju alltid nått och kan bli spännande! ett äventyr behöver inte vara lägg alla dina pengar på att resa till andra sidan jorden! :D och fin bild förresten!

2014-05-26 @ 19:20:56
URL: http://fanys.blogg.se
Postat av: Agnes

bra tips :) men lättare sagt än gjort tyvärr :/

2014-05-28 @ 10:10:01
URL: http://nattstad.se/agnesmalmborg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: