-

"Normalvikt"

Den här bloggen har ju funnits ganska länge nu. Det finns många anledningar till att jag tog en paus men en av de orsakerna är att jag behövde tänka och få nya perspektiv.
 
Detta har jag fått vad gäller begreppet "normalvikt" som jag flitigt refererar till som den optimala kroppsmassan. Något jag fått i från ätstörningsvården som ständigt pratar om normalvikt.
 
Anledningen till att jag inte gillar begreppet normalvikt längre är att det är ett spann som uppfunnits av kloka doktorer baserat på statistik och forskning på hur mycket en bör väga för att leva ett så hälsosamt liv som möjligt. Problemet är precis som vanligt att man glömt att väga in en massa aspekter, vilket gör begreppet "normalvikt" felaktigt.
 
Kroppen är i ständig förändring och kommer alltid att vara det. Du blir äldre, du växer, du inser att det är kul med dans och börjar dansa flera gånger i veckan, du blir stressad tappar matlusten, du blir gravid, du blir förälder. Olika hormoner frigörs genom hela livet och kroppen kommer att anpassa sig på bästa sätt. Hur gärna du än vill att din kropp ska se ut exakt som den gör just nu så kommer den inte att göra det. 
 
Egentligen är det helt fantastiskt att allt som är Du får plats i en klump celler. Att allt som är du ständigt byts ut men ändå är detsamma. Vi borde vara så oändligt tacksamma över alla de funktioner som finns i vår kropp, att den fortsätter att kämpa hela vägen in i kaklet. Vi borde ta hand om den för det är den enda kropp vi har och någonsin kommer få.
 
Att jag inte gillar ordet normalvikt är för att alla människor har olika normalvikt. Vissa föds som "överviktiga" men mår hur bra som helst, andra föds "underviktiga" och får höra hela livet att de är för smala och måste gå upp mer i vikt fast de mår bra i den kropp de har. Väldigt många personer pendlar i kroppsstorlek genom livet. Puberteten, graviditet och olika hormoner påverkar minst lika mycket som intaget av mat.
 
Jag skulle hellre vilja använda begreppet "frisk vikt". Vad den vikten är varierar från person till person och vart i livet man befinner sig. Jag har legat på min friska vikt i drygt ett och ett halvt år nu. Det är den i särklass längsta tiden sen jag blev sjuk. Jag har fortfarande ångest över min kropp samtidigt som jag börjat acceptera att det är såhär just jag ser ut. Det är den här kroppen som kan klättra, festa, sova och hålla värmen. Det är den här kroppen som är mjuk att ligga tätt intill i en sen natt. Det här är den kropp som för tillfället passar ihop med mitt liv. Min friska kropp. 
 
 
/Miss H
 
Postat av: Anonym

Ååh vad jag önskar att min kropp såg ut som din. Du är så fruktansvärt fin <3

Svar: Tack fina du.
Hanna Larsson

2015-10-28 @ 21:30:41
Postat av: Ida Jansson

Väldigt klokt skrivet! Du är superfin!

Svar: Tack fina fina du.
Hanna Larsson

2015-10-30 @ 13:57:33
URL: http://onlyonewaytogo.blogg.se/
Postat av: elz

"missH"<33 bäst skrivet btw.

Svar: <3
Hanna Larsson

2015-10-30 @ 16:51:15
URL: http://www.rymdkrig.blogspot.se
Postat av: anorexiresan.blogg.se

Sen du kom upp till din friskvikt, har du haft svårt att hålla vikten stabil då? Hur vet man liksom vad som är lagom att äta för att varken gå ner eller upp i vikt? Följer du något matschema eller känner du av kroppens signaler bättre nu än när du var i svält så att du kan äta efter hunger och mättnad?

Hur lång tid tog det för kroppen att hitta sin friskvikt från att du började äta mer och hur vet man när man är där om man inte går på BMI?

Kram

Svar: Svar kommer i ett inlägg! Ta hand om dig så länge<3
Hanna Larsson

2015-10-31 @ 14:40:02
URL: http://anorexiresan.blogg.se/
Postat av: Fanny

Jag tycker verkligen du är hur fin som helst och menar det. Skulle göra vad som helst för att ha din kropp om jag ska vara ärlig. Jag gillar inte min

Svar: Alla kroppar som fungerar är bra kroppar. Ta hand om dig fina du.
Hanna Larsson

2015-12-04 @ 21:51:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: