-

Svar frågestund - Min problematik

Vilka kriterier i borderlinediagnosen uppfyller du och lider du av? 
 
Här är en förenklad lista på de olika kriterierna för borderline. Om jag inte minns fel måste fyra eller om det är fem kriterier uppnås för att man ska få diagnosen. Jag har strukit under de som stämmer in på mig. 
  1. Gör stora ansträngningar för att undvika verkliga eller inbillade separationer. Observera: Självmords- eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium 5 räknas inte in här.

  2. Uppvisar ett mönster av instabila och intensiva relationer med andra människor som kännetecknas av extrem idealisering omväxlande med extrem nedvärdering.

  3. Uppvisar identitetsstörning: påtaglig och varaktig instabilitet i självbild och identitetskänsla.

  4. Visar impulsivitet i minst två olika avseenden som kan leda till allvarliga konsekvenser för personen själv (t ex slösaktighet, sexuell äventyrlighet, drogmissbruk, vårdslöshet i trafik, hetsätning). Observera: Självmords- eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium 5 räknas inte in här.

  5. Uppvisar upprepat självmordsbeteende med gester, hot eller självstympande handlingar

  6. Affektiv instabilitet som kommer av en påtaglig benägenhet att reagera med förändring av sinnesstämningen (t ex intensiv, episodisk nedstämdhet, irritabilitet eller ångest som vanligtvis varar några timmar och endast i enstaka fall längre än några dagar).

  7. Återkommande tomhetskänsla.

  8. Uppvisar inadekvat, intensiv vrede eller svårighet att kontrollera ilska (t ex ofta förekommande temperamentsutbrott, konstant ilska, upprepade slagsmål).

  9. Har övergående, stressrelaterade paranoida tankegångar eller allvarliga dissociativa symptom 

 
Kan man bli frisk från borderline? 
Det beror på vem du frågar. Vissa anser att borderline, likt neuropsykiatriska diagnoser som autism och adhd, inte går att "bota". Samtidigt vet jag flera personer som blivit av med sin borderlinediagnos efter att ha gått i DBT så jag skulle definitivt säga att det går att bli "frisk". 
 
 
Hur gick din borderlineutredning till? Vem var det som föreslog att du skulle utredas för det? 
Inför flytten från Magelungen sa jag att jag ville börja DBT igen eftersom jag ju gick det innan jag flyttade til Magelungen och redan då tyckte att det var väldigt bra. För att få börja vuxen-DBT behöver man göra en borderlineutredning så efter att remissen skickats av mina öppenvårdskontakt till DBT-teamet så fick jag komma dit på utredning. 
 
 
Blir du fortfarande lika lätt triggad av andra sjuka? 
Litegrann ibland men det är en miljon gånger bättre nu. Jag känner mig så klar med allt det sjuka, jag har nått min egen botten flera gånger om och det gav ingenting. Men sen är det klart att jag blir triggad ifall någon med en ätstörning skulle sitta och prata om hur denne svälter sig. 
 
 
 
Hur många procent frisk skulle du beskriva dig som, psykiskt sett?
Just nu håller jag på och jobbar mig upp från ett återfall så det är väl inte jättebra på den fronten. Men 20% kanske? Går liksom inte att skatta men sjukdomen finns med mig precis hela tiden även om den inte styr alla mina val. 
 
 
Vad tycker du om dbt?
Jag tycker att DBT är helt fantastiskt. Den i särklass bästa behandling jag någonsin gått och jag rekommenderar alla som får möjligheten att börja att åtminstone ge det en chans. Har hittills inte träffat en enda människa som inte gillat DBT. Tyvärr krävs det dock en del för att man ska bli "antagen". 
 
 
Varför är du "inlagd" på Bolinders?
Kortfattat är det för att min problematik är för svår för att jag ska kunna bo själv vilket är alternativet till att bo på behandlingshem. Jag testade stödboende i höstas men klarade inte av det. Jag mår så fruktansvärt dåligt och har så mycket ångest att jag inte fixar att hantera det själv utan behöver dagligt stöd av vårdpersonal. Speciellt maten fungerar inte alls när jag ska vara själv längre perioder. 
Om man ska sammanfatta det i diagnoser så är det min borderline och anorexi i kombination som blir för svårt att hantera för mig när jag är ensam. Under hösten försökte jag ersätta vårdpersonal med vänner men det fungerar inte när man mår så dåligt så ofta och så länge. 
 
Postat av: Anonym

hur gick bpdutredningen till? d sa du ej du sa bara att du gjorde den.

Svar: Oj! Ska absolut skriva om det.
Hanna Larsson

2017-02-23 @ 18:22:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: