-

Kommentarer om undervikt

 
Jag tänkte skriva om en sak som kanske är lite kontroversiell. Generellt pratas det väldigt lite om det i ätstörningsvården, något jag tycker är dumt eftersom det åtminstone för mig är en väldigt angelägen del. 
 
Det handlar om kommentarer om ens kropp när man är underviktig. Det fortsätter lite på temat välmenande kommentarer men med en annan inriktning än det jag pratade om i ett tidigare inlägg. Nu handlar det om kommentarer i stil med "du är mager, det är inte snyggt att vara sådär smal" "du ser sjuk ut" "du ser inte ut som en riktig människa" osv. 
 
Kommentarer likt dessa är menade att få en att inse att man måste gå upp i vikt och att först då är man "okej". I vissa fall får det säkert den effekten men många gånger får det, i alla fall för mig, rakt motsatt effekt. Varför då?
 
Till att börja med så ligger det i sjukdomens natur att vilja vara så smal som möjligt. Något som då kanske menas som något negativt (typ att man är mager) uppfattas genom sjukdomens filter som något positivt. 
 
Den andra aspekten på det är att det i sig är väldigt förstärkande att få oroliga kommentarer. Att folk plötsligt börjar oroa sig för en för att man gått ned i vikt gör att man förknippar undervikt med omtanke. Omtanke man egentligen behöver minst lika mycket av då man är friskviktig men fortfarande mårdåligt. 
 
Så vad ska man som utomstående göra? Om jag bara får prata utifrån mig själv så är nog det bästa att i den mån det går inte kommentera vikten, oavsett hur mycket eller lite jag väger. Om jag däremot säger att jag är fet så måste man ju givetvis säga emot det men ju mindre vikt som läggs vid vikten desto mindre viktig blir den. Istället för att kommentera vikten kan man säga att "du ser ledsen ut, vill du berätta vad det är?" Min sjukdom hade inte uppskattat det men jag hade definitivt gjort det.
 
Jag nyanserar gärna inlägget senare och blir bara glad om ni kommenterar vad ni tycker och tänker om det här. Det är ett jättesvårt ämne som det sällan pratas om.
 
Här får ni en orelaterad bild på Jocke Berg för att han är bäst. 
Kram
 
Hanna
 
Postat av: Hanna

Bra inlägg! Svårt det där. Har ingen erfarenhet av ätstörningar, men har erfarenhet av att få nedklankande kommentarer på att jag är "för smal" och det är riktigt jobbigt må jag säga!

Vill även inflika att jag gillar ditt namn ;) och väldigt fin bild på världens bästa Jocke <3

Svar: Tack! Både för namnet och att inlägget var ok ;)
Hanna Larsson

2017-01-06 @ 21:14:14
URL: http://lillemanhanna.blogg.se
Postat av: Anonym

Dessutom... att lägga negativ betoning i någon kroppsform alls är ju lite knasigt... det man kanske tänker att man menar är att det är sorgligt att en skadar sig och att personen borde sluta men att det blir att det är något avvikande och dåligt att vara underviktig. Det är ju bara en kroppsform precis som att vara tjock eller passera som "normal". Hela värderandet från första början är ju det som triggar och bekräftar den sjukes sanning om att det finns "bra" och "dåliga" kroppar och att detta särskilt gäller denne själv. Även om personen säkert bara menar att den inte vill att du ska skada dig.

Svar: Helt rätt! Superbra förtydligande.
Hanna Larsson

2017-01-06 @ 22:49:22
Postat av: Esmeralda

Så bra inlägg, du är BÄST Hanna. Behövde verkligen läsa detta just nu. Beundrar dig så mycket. All kärlek & värme du förtjänar livets allra bästa glöm aldrig det. <3

Svar: Tack Esmeralda <3
Hanna Larsson

2017-01-07 @ 12:24:45
URL: http://nouw.com/esmeraldasjogren
Postat av: Sophia

Jätte bra inlägg! Jag känner igen mig i det du skriver. Man vill inte ha några kommentarer om sin vikt och kropp. Man mår inte bättre av det.
Jag ligger inlagd på lpt och här pratar de bara om BMI och vikt.
Vilket det inte ska gå till!
Kram <3

Svar: Precis! Det blir så svårt att släppa sjukdomen då. Hoppas verkligen du får komma ut snart. Massa kramar.
Hanna Larsson

2017-01-07 @ 13:37:52
URL: http://www.soophiiiaa.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: