-

Borderline och fördomar

En sak som gör mig väldigt upprörd är alla fördomar kring psykisk ohälsa och framför allt kring diagnoser så som borderline. Att skriva så öppet som jag gör här om min problematik är en ständig avvägning där jag de facto riskerar att en eventuell framtida arbetsgivare googlar mitt namn, hittar bloggen och väljer bort mig på grund av föreställningar hen har om borderline. Jag hade kunnat använda diagnosens nya namn, EIPS (emotionell instabil personlighetsstörning) men av ren princip väljer jag att använda begreppet borderline just för att folk har fördomar kopplade till det ordet. 
 
Ja, borderline är asjobbigt. Framför allt för personen med problematiken men även för närstående. Däremot är min erfarenhet att dessa problem nästan aldrig påverkar personens sysselsättning vad gäller jobb och skola. 
 
Jag får inte berätta saker om de andra i min DBT-grupp eftersom vi har fullständig tystnadsplikt men kortfattat så är vi en grupp på 5-8 borderlinepatienter som har 3 timmars terapi tillsammans varje vecka. Vi är extremt olika på alla sätt och vis men det vi har gemensamt, förutom vår diagnos, är att alla är extremt kompetenta. Vi snackar om 8 personer som mår skit men som, liksom mig, ändå klarar av att ha en normal sysselsättning. Personer som måste kämpa 10 gånger mer än friska människor men ändå lyckas prestera minst lika mycket. Vilka jävla superhjältar är vi inte? 
 
Jag blir jätteglad varje gång någon frågar vad borderline innebär för det betyder att personen som frågat är beredd att omvärdera sin uppfattning av diagnosen. Jag klarar också av att folk skämtar om diagnosen om de gör det på ett schysst sätt däremot blir jag svinförbannad om någon använder det som ett skällsord. Precis som när folk använder "anorektiker" eller "bipolär" som skällsord. Att inte förstå men vilja lära sig om vår kamp är beundransvärda egenskaper. Att inte vilja lära sig om och istället förminska vår kamp visar bara på inskränkthet. 
 
 
 
/H
 
 
 
 
Postat av: linnea

så sant. hatar inskränkta, fördomsfulla människor.

2017-03-22 @ 19:12:36
Postat av: Jessica

JAAA du är en sån jävla superhjälte!!!! Jag fattar inte hur du klarar att prestera som du gör i skolan, träffar vänner, går på fester, umgås med familjen och samtidigt går på terapi osv. Alltså fattar du hur bra du är?? <333

2017-03-23 @ 12:46:27
URL: http://jessical.blo.gg/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: