-

Q/A - Näringsrik mat

Triggervarnar på det här inlägget!

"Hej Hanna. Jag tycker du är så klok, så undrar hur du ställer dig till den här frågan, och hur du tänker kring min fundering. 

Jag lever mycket hälsosamt, jag äter inga mjölkprodukter, ingen gluten och inget socker. Jag är mycket medveten om vad jag äter och kan mycket om näringslära och kost. Jag har varit ätstörd under stora delar av mitt liv, och haft en ohälsosamt låg vikt under en period. Nu mår jag bra och jag svälter aldrig mig själv mer. Jag äter ”normalt” och äter mig mätt varje måltid. Jag står däremot ifrån mycket ”godsaker" och äter inte mat som har låg näring. 
ska jag vara ärlig så älskar jag att leva så här. att stå emot och undvika mat som är näringsfattig är härligt. Jag har kontroll och har blivit av med sötsug, fått finare hy, oroat mig mindre för viktuppgång, blivit av med eksem på armarna etc. En massa fördelar helt enkelt. 
 
Det svåra är det sociala, men ska jag vara ärlig så gör det mig inget alls. Äter gärna några hemmagjorda raw-bollar gjorda på nötter och frukt istället. 

Hanna, hur tänker du? 
Är det såhär det kommer vara för mig nu? att jag alltid kommer vara fixerad och noga med näringsinnehållet i maten jag äter? Är det ett osunt beteende trots att jag mår bra av det? Är det på grund av kontrollen som gör att jag mår bra, eller är det kanske tvärtom ångesten som släpper på grund av att jag tillåter mig själv att äta mycket av mat som är näringsrik och släppa på den andra kontrollen. 
Kanske är du inte rätt person att fråga. Och jag förstår om du inte vill besvara den. 
Men tänkte samtidigt att du har varit med om så mycket och kanske själv gått igenom samma. 

Stora syster kramar till dig. "
 
Hej! TIll att börja med vill jag trycka på att alla människor är olika och att bara för att jag inte vill leva på ett sätt så behöver inte det betyda att du inte blir lycklig av att leva så. 
 
För hade det där varit jag hade svaret definitivt blivit att det är ett osunt beteende. För mig är friskhet att kunna äta vad som helst när som helst (men inte hela tiden), som dietisten på SCÄ brukar säga. I mitt liv är den sociala biten något av det viktigaste jag har och det hade då blivit ett hinder att inte kunna äta som alla andra. Dessutom mår jag inte bra av att tänka på mat på det sättet utan strävar efter att byta fokus till saker jag egentligen tycker är viktigt och roligt. 
 
Så hade det varit för mig men det behöver absolut inte betyda att det är så du fungerar. Så som det låter på din beskrivning verkar du nöjd med att leva livet på det sätt som du gör så det enda råd jag egentligen har är att du borde ställa dig följande fråga: Ställde du den här frågan till mig för att Du ändå, någonstans längst inne, vet att du skulle leva ett lyckligare liv om du kunde släppa på kontrollen kring matens näringsinnehåll eller ställde du frågan för att folk i din omgivning vill pressa in dig i sina normer?
 
Sedan vill jag också trycka på möjligheten att leva i ett mellanting. Dvs. att inte ha den nästintill tvångsmässiga kontrollen du beskriver men ändå styra din kost till det som du, personligen, mår bäst av. Det skulle minska problemen i sociala sammanhang eftersom du då kan göra undantag vilket också skulle motverka en eventuell ätstörning som ligger och lurar där bakom kontrollen. 
 
Hoppas du hittar en väg som passar dig. 
 
Kram 
 
Hanna
 
 
Postat av: Emma

Hej Hanna!

jag hoppas detta inte är triggande för dig eller någon annan. Min behandlare har gett mig ett kostschema, hur det ser ut är väl irrelevant eftersom allt är individuellt.

Problemet är att jag fortsätter att gå upp vikt, trots att det är gjort för att jag ska stå still i vikt. Har liksom gått upp 3 kg efter att ja ändrade schemat till mitt så kallade "vikt-stabil-schema". Vet inte hur jag ska göra? Har en behandlare som struntar i det fast de själva uttryckligen sagt att jag ska bli vikt stabil nu. Men de vill inte ändra matschemat? Mina föräldrar tycker inte att det spelar någon roll ifall jag går upp mer. Men det kan ju inte fortsätta såhär, har liksom gått upp 3kg på 6 veckor (0,5kg/veckan)... Hjälp s

2017-03-18 @ 09:42:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: