-

Fördomar om borderline

I somras blev jag diagnostiserad med borderline, eller emotionell instabil personlighetsstörning som det egentligen heter. Sedan dess har jag genom DBT mött väldigt många personer med samma diagnos och både fått mina egna fördomar liksom omgivningens motbevisade. Jag tänkte återge några av de vanligaste fördomarna här. 
 
Alla med borderlines främsta problem är relationer!
Att man har stormiga relationer är ett av nio kriterium för borderlinediagnosen så det är inte ovanligt att personer med borderline har problem i sina relationer men det gäller inte alla. Viktigt att tänka på är också att de stormiga relationerna främst grundas den emotionella instabiliteten, d.v.s. känslosvängnigar. Att ha borderline innebär alltså att man har problem med känslor och detta kan ge konsekvenser i relationer. 
 
Alla med borderline skadar sig själva!
Det är vanligt att personer med borderline skadar sig själva på ett eller annat sätt men det är bara ett av nio kriterium för diagnosen och du behöver bara uppfylla 4-5 för att bli diagnostiserad. Dessutom är det inte säkert att du skadar dig genom att skära i din hud utan det kan vara droger, sex, träning, alkohol etc. 
 
Det går inte att ha en bra relation med en borderline!
Jag ska inte ljuga och påstå att det allt som oftast innebär vissa svårigheter att vara tillsammans med någon med borderline. Det är dock inte nödvändigtvis så att man som partner blir utsatt för jobbiga saker så som aggressivitet, anklagelser eller att plötsligt bli dumpad utan det kan lika gärna vara så att det som blir jobbigt för partnern är att borderlinepersoner lider så av sin problematik. För mig personligen när jag varit på väg in i relationer så tror jag inte att personen jag dejtat märkt av särskilt mycket att jag pendlat mellan att veta att allt är perfekt och att han älskar mig och att veta att allt är förstört och han hatar mig. Det har mer varit jag som lidit av det. 
 
Alla med borderline är aggressiva!
Visst finns det personer med borderline som är aggressiva, precis som det finns personer utan borderline som också är aggressiva. Liksom en stor del av befolkningen (och borderlines) inte är aggressiva. Aggressivitet är inget kriterium för diagnosen utan handlar i sådana fall om personlighetsdrag
 
 
 
 /Hanna
 
 
 
Postat av: louise

"i am borderline" men herregud NEJ... du kanske har det (eller inte) men du är det inte. man kan bli frisk dessutom...
det krävs minst 5 för att få diagnosen som vuxen.

2017-05-09 @ 15:43:41
Postat av: Anonym

Hej Hanna! Har en nära vän som jag är 100% säker på lider av borderline. Hon har aldrig tidigare varit i kontakt med psykiatrin och bor hemma hos sina föräldrar som hon har en riktigt kass relation till. Hon är på allvar ett litet barn i en artonårig flickas kropp och eftersom relationen till hennes föräldrar inte existerar så tyr hon sig till sina vänner, bland annat mig. Det är på den nivån att vi alla som står henne nära nästan går in i väggen då hon är så fruktansvärt klängig och krävande (även om vi älskar henne och vill hennes bästa) men detta börjar verkligen få oss alla att vilja ta avstånd. Hon hotar ständigt om att hon kommer att ta sitt liv om hon inte får sova över hos någon av oss för att slippa bo hemma, hon tolkar varje avvisning som att man avskyr henne istället för att tänka steget längre och förstå att man kanske inte orkar eller mår bra själv, hon är extremt destruktiv när det kommer till alkohol och relationer till killar, hon har tidigare haft ett självskadebeteende och hon är så extremt på, så otroligt törstande efter bekräftelse och mår i det stora hela fruktansvärt dåligt.

Min fråga är, hur gör man? Hur ser man till att hon får utredas så att hon kan få rätt diagnos och rätt hjälp? Hur tar man öht upp det utan att såra eller förvärra situationen? Det är en fantastiskt fin människa i övrigt men hennes beteende gör att man inte står ut i längden, det är alldeles för mycket när man redan har nog med sig själv, vilket är jobbigt att inse när man samtidigt så himla gärna vill hjälpa.

Vad tänker du och hur hade du själv velat att en anhörig betedde sig i denna situationen? Kram och kämpa på med ditt egna ❤

2017-05-09 @ 17:49:45
Postat av: Anonym

Och nu när jag ändå skriver, en följdfråga till min tidigare ovanför denna: är det alltid en bra idé att diagnostisera någon med borderline? Tänker att om man redan har en labil självbild och är osäker på din identitet att diagnosen då kan kännas som ett måste, ett personlighetsdrag och att man identifierar sig alltför hårt med sin diagnos och därmed medvetet eller omedvetet förstärker sina symptom? Hur tänker du kring det?

2017-05-09 @ 17:53:47
Postat av: Louise

Bra inlägg! Blev själv diagnoserad med borderline för ett par veckor sen och ADHD.

Svar: Hoppas du får bra hjälp för det. Kram.
Hanna Larsson

2017-05-09 @ 23:31:33
URL: http://louiseelinore.se
Postat av: Anonym

Har du varit med om att folk blandar ihop borderline med bipolär sjukdom? Jag såg den här kommentaren på instagram och kom att tänka på det: Läs bloggen, attvaljalivet.blogg.se. Hon är bipolär och har en äs! :) Suuuper intressanta inlägg :)"

2017-06-20 @ 09:50:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: