-

Om kroppen

Jag tänkte skriva lite om något av det mest centrala när man har en ätstörning - nämligen kroppen. Jag vill skriva om det för att jag tycker att ätstörningsvården till stor del anammar den här frågan på ett sätt som inte gynnar patienten. Nu kommer jag utgå från hur det är att komma från en undervikt och gå upp till en friskvikt eftersom det är det jag har erfarenhet av och jag gillar inte att prata om sådant jag inte har någon aning om. 
 
Hursomhelst. När man varit underviktig och är på väg upp till en så kallad normalvikt så är min erfarenhet att både ätstörningsbehandlare och närstående fokuserar på hur snygg man kommer att bli. Det är inte konstigt att de pratar så eftersom det ju är något man vill höra men det blir ett sätt att bejaka ätstörningen. Att fokuset för din existens och ditt välbefinnande ska ligga i hur din kropp ser ut. Jag vet inte om det bara är jag men för mig har det bidragit till att min kroppsångest i mina normalviktiga perioder kunnat vara minst lika jobbig som när jag vägt mindre. Och oftast inte med fokuset på att jag vägt för många kilon, eftersom det var något jag fått lära mig att acceptera, utan att jag var skapt fel. Visst, jag var normalviktig men jag såg ändå inte ut som jag borde. 
 
Det jag vill komma fram till är att så länge huvudfokuset ligger på att du ska se vacker ut kommer du alltid att hitta fel i ditt utseende. Du kommer inte att bli lycklig, det spelar ingen roll hur mycket eller lite du väger. Jag tror alltså att nyckeln till att hitta tillbaka till ett samarbete med sin kropp efter många år av ätstörningar åtminstone för mig är ren och skär acceptans. 
 
Jag kommer alltid att hitta fel i mitt utseende. Om jag vill kan jag spendera år framför spegeln, gråtandes över att mina gener inte gett mig samma kropp som alla de där snygga tjejerna på instagram. Det går att leva ett helt liv så, tro mig, jag känner många vuxna kvinnor som hatat och motarbetat sin kropp hela livet. Eller så kan du acceptera att du fått de gener du fått och faktiskt göra något som gör dig lycklig. Du kan välja att stirra dig blind på din mage eller möta den där människans ögon som får det att pirra av lycka i magen istället. För mig är det den mest hjälpande tanken. Nej, min kropp kommer aldrig någonsin att se ut som jag drömmer om men det är den kropp jag fått tilldelad här i livet och då är det väl mycket bättre att jag tar hand om den så att jag kan göra alla saker jag faktiskt vill. Plugga, jobba, skriva, resa, bli kär, flytta, skaffa familj, se världen, hitta hem, leva. Jag är trött på att ständig kroppsångest hindrar mig från att göra allt det, hindrar mig från att leva. 
 
Acceptans och att flytta fokus mot det som faktiskt är viktigt. Det tror jag är långt mer effektiva metoder för att komma åt sitt kroppsförakt än att andra ska berätta hur fin man är som normalviktig. 
 
Kommentera gärna era tankar kring det här (och annat också förstås). 
 
 
 
Kram
 
Hanna
Postat av: Anonym

Tycker så mycket om att läsa vad du skriver och du är så klok, kämpat med precis samma saker som du o känner såklart igen mig själv i det mesta du skriver.. du har så rätt i din syn på kropp som du tar upp i det här inlägget, ingen är perfekt och man är den man är Osvsett hur man är skapt. Jag tycker du har en helt fantastisk kropp och förstår inte hur du menar när du kanske skulle vilja ha en annan.. men detta är inte ett bekräftande i den typen så att säga, du förstår nog. Men genom din blogg dina inlägg och instagram som jag också följer så skapar du hopp för mig och jag känner mig inte lika ensam just för att jag känner igen mig i allt!! Tack för att du är du och sprider hopp o försök till förståelse tack! <3

Svar: Men åh gulle du, tack för din fina kommentar<3 Vi gör det här tillsammans💪🏼❤
Hanna Larsson

2017-11-10 @ 23:31:32
Postat av: Anonym

Håller med till hundra procent!! Allas friskroppar ser ju dessutom olika ut, vissa hamnar lite högre andra lite lägre än vad som är "normalt" i alla fall när de är friska. Målet är ju liksom att det inte ska handla om hur kroppen ser ut och att en ska kunna leva ett liv fritt från en relation med kroppen som dagligen plågar en. Tack för att du tar upp och diskuterar dessa saker! Tror verkligen det är så viktigt.

Svar: Exakt!! Det är så sjukt också att det ens finns något som kallas för ett normalt BMI när alla människor är unika. Tack för att du läser och för din fina kommentar❤️
Hanna Larsson

2017-11-11 @ 11:17:04
Postat av: Anonym

Du är så klok, och detta är så viktigt! Känner igen det väldigt mycket.... Fokus är på helt på fel sak allt för ofta. Detta kanske inte hör till inlägget i sig men Har själv haft problem med ätstörningsrelaterad viktnedgång och som följd til detta fått diverse problem med magen mm. Jag har nyligen börjat äta mer vegansk kost och senaste två månaderna hållt mig till helt växtbaserat. Jag är dock inte normalviktigt än utan har en del kilon kvar till normalvikt samt fortfarande en utebliven menstruation (går ej i behandling just nu då jag inte är/var tillräckligt sjuk vid bedömning) vad tycker tror du om vegansk kost? Vet att du äter ju en hel del vegetariskt? Kan det finnas något dåligt med det? Jag menar om man skulle gå i behandling skulle dem förmodligen aldrig tillåta den typen av kostval.... Jag är noga med att få i mig de extra tillskott av b12, D-vitamin samt zink som jag behöver så det finns ingen risk för vitaminbrist.
Men skulle ändå vara lite intressant hur du ser på vegansk kost och allt det kringtill.
Ha det bäst!

Svar: Om du går in under kategorin "kroppen" så ligger det ett inlägg om vegetarisk kost och ätstörningar där (näst senaste). Kortfattat så innebär det ofta problem både rent kroppsligt men också tankemässigt att vara vegan när man försöker bli frisk från äs. Det betyder inte att det är så för dig men tänk igenom en extra gång varför du är vegan. Kanske är det en idé att börja äta lakto-ovo under en period för att kroppen ska få i sig tillräckligt med fett och protein så att menstruationen kommer tillbaka? Kram Hanna
Hanna Larsson

2017-11-13 @ 09:16:26
Postat av: Anonym

Jag håller verkligen med dig till 100%. När mina nära vill få mig att må bättre så kommenterar de ofta på hur "fin jag blivit sen jag började äta" och att "killar gillar tjejer med mer former". För det första så gillar man väl olika? Folk kan väl ändå inte anse att ens självvärde ska bero på hur andra uppfattan ens kropp?

En ätstörning handlar till stor del om att man övervärderar sin kropp och figur. Då känns det ju rimligt att man i första hand jobbar med att flytta den ätstördas fokus från den egna kroppen inåt. Att man uppmärksammar andra bra kvaliteter som gör den ätstörda till en bra och speciell person! Istället för att berömma kroppen, kan man t ex uppmärksamma hur mycket gladare och piggare personen blivit sen den började äta mer!
Det är så himla bra att du uppmärksammar sånt här, tycker du verkar så himla klok!

Svar: Håller verkligen med!! Det visar ju hur ätstört hela samhället är. Supersorgligt men också förödande för de som försöker kämpa för att ta tillbaka livet från ätstörningen.
Tack fina du, det verkar du också vara! Kram.
Hanna Larsson

2017-11-23 @ 10:31:55
Postat av: Anonym

Håller absolut med! Jag har varit helt frisk i flera år nu, men jag minns hur jag fick helt motstridiga och totalt onödiga kommentarer hela tiden. Å ena sidan fick jag hela tiden höra hur fin min kropp var, även när jag var underviktig. Det skulle väl ge mig bättre självförtroende. Å andra sidan använde folk hur fin jag skulle bli sen som morot till att kämpa på. Själva problemet är ju att man lägger för mycket vikt vid att vara fin.

Svar: Känner igen det där så himla mycket. Hur folk försöker vara snälla men istället orsakar enormt mycket ångest. Tänk om folk kunde börja berömma ens personlighet istället för ens utseende?
Hanna Larsson

2017-11-24 @ 22:11:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: