-

Instagrams inverkan på måendet

Okej först och främst: kan vi bara ta ett moment åt att jag på mitt förra inlägg om feminism/ätstörningar fick en kommentar om att det är "svårt att förstå" varför jag har varit psykiskt sjuk när jag är "en riktigt snygg tjej". Skrattade oavbrutet i typ en halvtimme, älskar män? (<-vsg för prov på diverse härskartekniker!) Alltså det måste ändå vara lite skönt, att leva i en så begränsad bubbla att man på riktigt tror att anledningen till att man får en ätstörning/annat självskadebeteende har något som helst att göra med ens faktiska utseende? Det är lika dumt som att tro att man slipper cancer bara pga man har ett normenligt utseende. Ändå tacksam för att jag får sådana kommentarer eftersom det påminner mig om hur viktigt det är att jag fortsätter att prata om psykisk ohälsa. För det största problemet kring psykisk ohälsa är inte att folk/samhället vill trycka ned psykiskt sjuka/fortsätta yrka på ideal som föder psykiska sjukdomar, min starka övertygelse är nämligen att människor sällan är elaka med flit, utan det handlar om ren okunskap. Så tack Brandon för att du påminde mig om att mina ord är viktiga!  

Jag har massa saker jag vill säga till er just nu. Otaliga reflektioner som den här nya, friska fasen av mitt liv har väckt. Så jag får väl helt enkelt börja blogga lite mer så att det i alla fall är frivilligt att lyssna på mina rants till skillnad från min familj/vänner som inte har något val haha.

En av alla dessa saker jag tänkt på är sociala medier i allmänhet och Instagram i synnerhet. Jag älskar Instagram och tycker verkligen att det är en skitrolig app. Både att lägga upp saker själv och följa andra. Problemet med Instagram är att man tenderar att följa personer man inte mår bra av att följa. Att avfölja sjuka konton är ett måste om du ska klara av att släppa ätstörningen. Det handlar inte bara om rena pro-anakonton utan även recoverykonton där personen uppenbarligen inte klarar av att göra allt det som krävs för att bli frisk. Det spelar liksom ingen roll att personen säger att den vill bli frisk om den i nästa stund lägger ut en bild på sin kropp och säger att hon har kroppsångest. Eller lägger upp en bild på en portion mat där vissa näringsämnen är uteslutna eller en alldels för liten portion. Ja, ni förstår.

Allt det är ju dock relativt självklart och något jag skrivit om tidigare. Min nya insikt är dock att jag inte bara måste se till att följa personer utan ätstörningar för att må bra. Jag har nämligen upptäckt att jag i allmänhet mår skit av att följa typiska influencers eller personer som lägger upp bilder i den stilen. Med det menar jag inte att det de gör är fel, bara att jag mår dåligt av att hela tiden få se sånt och därför tar jag hand om mig själv genom att inte följa den sortens personer. 

För oavsett om jag intellektuellt förstår att deras liv inte är så fantastiskt som det verkar så påverkas jag ändå undermedvetet. Majoriteten av dessa personer har också kroppar som jag inte kan ha om jag inte tränar och äter på ett sätt som utan minsta tvivel kommer få mig att trilla tillbaka i anorexin. Har man en gång haft en ätstörning är man otroligt känslig för allt sånt. Som dietisten på SCÄ brukar säga, "Hanna du är allergisk mot dieter". Dessutom skulle jag ju inte bli lycklig av att ha en sådan kropp heller, även om det inte skulle resultera i en klinisk ätstörning. Lyckan sitter ju som bekant inte i kroppsformen, ändå är det oundvikligt att hjärnan drar kopplingen att anledningen till att de skriver att de är sådär lyckliga är för att de är snygga, något som ju bekräftas av tusen och åter tusen följare. Även om jag förstår att det inte är så gör min hjärna undermedvetet den kopplingen vilket leder till att varje gång en sådan bild ploppar upp i mitt flöde känner jag mig lite sämre. 

Mitt råd till er för ett bättre mående är därför att sålla noggrant bland de ni följer. Och kom ihåg att det är okej att avfölja vänner/bekanta också om deras bilder/captions får en att må dåligt. Det handlar inte om att vara känslig och jobbig utan att ta hand om sig själv. Fyll istället flödet med personer som inspirerar, värmer och glädjer. Personer som får dig att må bättre istället för sämre. Det är otroligt befriande att som ex-ätstörd inte ha ett flöde med enbart smala kroppar. Det ökar min egen acceptans för min kropp. Inte för att jag jämför mig med andra utan för att jag inser hur obetydlig min kropps utseende är i mitt liv. Min kropp är ett verktyg jag har för att kunna göra allt det som gör mig lycklig och det som gör mig lycklig har ingenting med min kropps utseende att göra.

Här kommer tips på några konton ni kan följa istället för alla de som får er att må dåligt. Kommentera gärna tips på fler konton också!

@sdahlstrom (Kroppspositivism och sund träning. Ascool ung kvinna som är chefredaktör för Hälsa och Fitness)
@notondietanymore (Kroppspositiv 50-årig kvinna. Fantastiskt befriande och energivande.)
@johannanordstrm (Superrolig, ascool och med fina värderingar. Skänker lite extra skratt i vardagen)
@matildawahl (Skarpa analyser och befriande bittert.)
@stinawollter (Behövs det en presentation? Den svenska kroppspositivismens frontfigur)

Har massa fler konton jag tycker ni borde följa men de förmedlar politiska budskap av annat slag och det här är alltså inte rätt forum för mig att promota dem. Men om ni är intresserade kan jag skriva om de också såklart. 

Hoppas jag kunde peppa er lite att avfölja folk ni mår dåligt av. 

Ta hand om er finisar

HannaHar en målsättning att börja blanda ut mina egna normsnygga bilder med mer levande material som detta. Finaste, starkaste Karin förra fredagen innan jag tvingade med henne på ett av mina favoritband (för andra gången i ordningen).
Postat av: Anonym

Hej! Att bli inlagd är något som kanske anses särskilt stigmatiserat, även när det kommer till psykisk "ohälsa". Media och samhället i stort porträtterar psykiatriska vårdavdelningar som att personerna där är "galna" och inte som att de har en sjukdom/ar, så det känns jobbigt. Just nu är jag inlagd och jag vill bli bättre men det är förvirrande. Vem berättar man för? Vad gör jag med min tid? Pluggar, sover? Hur låter man bli att smittas av andra patienters mående? Har själv haft ätstörningar men är nu inlagd under traumabehandling, depression, PTSD etc. Förlåt för rörig kommentar och du behöver verkligen inte dela med dig av dina tankar.

Avföljde befriande nog några konton direkt! Tack ! för att du finns.

2018-03-20 @ 14:06:35
Postat av: Maja - Våga prata om psykisk ohälsa

Det är bara okunskap som ger en sån kommentar... ♡

2018-04-11 @ 12:39:16
URL: http://www.marjuanneli.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: