-

Slutenvård

Slutenvård. För väldigt många är det ett ganska laddat begrepp, på ett eller annat sätt. Det kan bero av att man inte känner sig tillräckligt sjuk om man inte vara inlagd, det kan vara en skräck för att bli inlagd, det kan vara dåliga (eller bra) minnen från tidigare inläggningar. Som vanligt kommer jag inte kunna täcka in alla perspektiv i en text i det här formatet och jag har bara mina egna erfarenheter att utgå ifrån, så viktigt att notera är att såhär har jag känt och det betyder inte att du behöver känna på samma sätt. 
 
I början av min behandling (våren 2012) så drömde jag om att bli inlagd. Jag var jättesjuk, verkligen, kanske inte fysiskt eftersom jag tvingats reducera undervikt av SCÄ men väldigt sjuk mentalt. Allt i mitt liv cirkulerade kring sjukdom och i blogg/instagram-"recovery"-världen så var man inte sjuk om man inte blivit inlagd ett antal gånger. Jag menar, vartenda recoverykonto på valfri plattform har ju skrivit inpatient x*valfritt tal* i beskrivningen. Jag vet, jag har gjort det själv och det handlar inte om att jag ville trigga utan att jag varit sjuk och rädd för att bli ifrågasatt i min sjukhet. 
 
Så kom dagen då jag blev inlagd. En inläggning som skulle följas av fler än jag har räknat. Varje inläggning är en historia i sig men jag tänkte samla lite generella positiva och negativa saker med inläggningarna jag haft. För att någon som står inför valet att läggas in eller inte ha lite att gå på. 
 
Fördelar: 
 • På SCÄ och BUP fick jag hjälp med struktur på maten. 
 • Jag har hållits vid liv även när jag gjort allt för att motverka det faktumet
 • Oftast (läs: om man har lite tur) finns det alltid någon att prata med som (om man har ännu mer tur) är vettig. Om inte annat kan de i alla fall alltid ge en kram. 
 • Jag har tvingats bryta tvång jag aldrig klarat att bryta på egen hand 
 • Min medicinering har styrts upp 
Nackdelar:
 • Alla vuxenpsykiatriska avdelningar har helt ignorerat min ätstörning (vilket både fått förödande konsekvenser och varit en bra grej i mitt tillfrisknande, beroende på vart jag befunnit mig i motivation).
 • Bältningar 
 • Jag har blivit helt neddrogad (framför allt på vuxenpsyk) både med tabletter och injektioner
 • Tryggheten i att ha vak/vara inlåst/ha någon som tvingar en att äta har gjort att jag inte gått mot det friska utan snarare hospitaliserats 
 • Det är svårt att hålla sitt sociala liv vid liv, lätt att förlora sina vänner om man är inlagd ofta eller länge. 
 • Jag blir nästan alltid mer deprimerad av att vara inlagd
 • Man känner sig tvingad till destruktivitet för att läkarna inte ska tro att man mår bättre och därmed skriva ut en (så var det mycket på BUP och SCÄ, inte alls på vuxenpsyk eftersom jag släppt sjukdomsidentiteten)
 • Man kan lätt bli triggad av medpatienter, i vissa fall kan det till och med bli som en tävling (framför allt inom barnpsykiatrin)
Det här är förstås inte alla fördelar och nackdelar men de som är viktigast för mig. Så då till frågan om jag skulle rekommendera inläggning? Alltså det är verkligen helt upp till person, situtation och vilken avdelning. Vet du med dig att du lätt blir triggad så är det kanske ingen jättebra idé. Samtidigt "ångrar" jag inte en enda av mina inläggningar, varenda en har verkligen varit nödvändig och i slutändan fått mig att må bättre. Samtidigt har det varit till ett högt pris för jag tror inte att jag hade blivit såhär sjuk om jag inte introducerats till sjukhusvärlden. 
 
Med andra ord - kan du undvika inläggning så gör det! Men om din läkare/dina behandlare anser att du borde bli inlagd och du känner att du är motiverad att ta den hjälpen det innebär så kan en inläggning vara vändpunkten. Om inte annat för att man vet vad man vill bort i från. 
 
Jag vet inte om det här var till någon hjälp eller bara ännu mer förvirrande. Hoppas på det första alternativet, fritt fram att ställa frågor om slutenvård så svarar jag på det i ett senare inlägg!
 
Mitt rum på PIVA september 2016
 
Tusen kramar
 
Hanna
Postat av: Hanna

Hej! Ville bara meddela att du är med på denna lista: http://blogg.se/article/2017/april/bloggare-som-delar-med-sig-av-sin-kamp.html
Den kommer att publiceras på startsidan den 3 maj och du får jättegärna uppmärksamma den på din blogg om du vill.

2017-04-26 @ 11:01:00
URL: http://hhhannahhhs.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: