-

Vegetarianism och ätstörningar

Det här inlägget har jag utlovat i typ åtta månader nu haha, men här kommer det - bättre sent än aldrig. 
 
Jag blev (lakto-ovo)vegetarian första gången när jag var 13. Jag blev det av två anledningar. Den första (vilket var den jag motiverade mitt val för de i min omgivning med) var att den köttkonsumtion som sker i världen idag inte är hållbar varken för den ekologiska eller sociala hållbarheten. 
Den anledning, som egentligen var det som drev mig, var idén om att en vegetarisk kost skulle få mig att gå ned ännu mer i vikt. Jag tänkte att jag då alltid skulle ha en rimlig anledning att bara äta grönsaker. 
 
När jag började hos SCÄ några månader senare tvingade de mig att börja äta kött igen, en situation jag vet att många andra ätstörda också ställts inför då de börjat behandling.
 
Jag anser, med tanke på köttproduktionens påverkan på miljön samt de dåliga djuruppfödningsförhållandena, att mänskligheten i stort behöver dra ned sin köttkonsumtion. Om jag hamnar i en diskussion med icke-ätstörda personer promotar jag alltid den vegetariska kosten. 
 
Problemet när man håller på att bli frisk från en ätstörning är dels att kött, eller framför allt någon form av animaliska produkter, gör att kroppen läker mycket snabbare. Har man varit i svält länge är det inte ovanligt att få anemi och att då börja äta kött innbär att du tar hand om din kropp. Dessutom är det lättare att få i sig en större andel proteiner om du äter kött vs vegetarisk/vegansk kost vilket ökar din mättnadskänsla (något som kan vara skönt eftersom man i början av en viktuppgång från undervikt kan känna konstant extremt hunger). 
 
Den andra aspekten på det är att kött (eller animaliska produkter öht) kan blir fearfoods, dvs något du inte äter för att ätstörningen säger att du inte får. För att bli helt frisk kan det därför, under en tillfrisknadsfas, finnas en idé med att börja äta kött igen. 
 
Jag går på en skola och rör mig i sociala sammanhang där vegatarianism och veganism är norm. Att äta kött innebär att du sticker ut så jag vet verkligen hur svårt det kan vara, speciellt om ens egna värderingar i grunden är emot köttkonsumtion. Samtidigt, om du tänker i det långa loppet. Kan att du äter kött under en kortare period i ditt liv göra att du snabbare blir frisk och därmed kan göra fler bra saker för miljö, samhälle och djur? Att vara fortsatt sjuk innebär, om man ska vara krass, att din potential till viss del går förlorad eftersom du inte har energi till något annat än ätstörningen. 
 
Jag slutade själv äta kött helt igen när jag flyttade från Magelungen i somras (även om min köttkonsumtion varit extremt begränsad i många år, främst (men inte enbart) av etiska skäl). Att jag fick ett återfall berodde inte på min lakto-ovo-vegetariska kost men när jag skulle börja reducera undervikt igen så rådde min behandlare mig att börja äta fisk igen för att få i mig allt jag behövde. Så småningom kanske jag slutar äta fisk igen men just nu är det något jag gör för att ta hand om min kropp för att aktivt motverka ätstörningstankar om förbjuden mat. 
 
Hur du väljer att göra är helt upp till dig. Jag tycker att det är fel att vissa ätstörningskliniker tvingar sina patienter att börja äta kött igen även fast det var något de slutade med långt innan ätstörningen. Däremot anser jag att man borde ta sig en rejäl tankeställare om man äter vegetariskt på grund av etiska skäl eller på grund av ätstörningen och om det finns någon vits med att under en kortare period börja äta kött/animaliska produkter igen. 
 
Hur tänker ni?
 
 
 
 
 
Kram
 
Hanna
 
Postat av: Sanna

Jag är väldigt osäker på hur jag ska göra. Jag har varit lakto-ovo-vegetarian sen jag var åtta, och jag är nu 16. Jag blev det av etiska skäl, men att äta kött är även helt förbjudet för anorexin. Jag undviker alltså kött av flera skäl. Jag är väldigt osäker på hur jag ska göra, gå emot mina värderingar och anorexin, eller göra som mina värderingar och anorexin säger

Svar: Du kanske kan börja äta kött en period för att sedan övergå till vegetariskt. Det var så jag gjorde, för att verkligen visa för anorexin att jag visst KAN äta allt men inte VILL äta allt av etiska skäl. Kramar.
Hanna Larsson

2017-04-07 @ 09:09:11
Postat av: Anonym

Jag hade ätstörningstendenser när jag gick på gymnasiet (5-6 år sedan) och även om jag aldrig fick någon officiell diagnos såg min mamma som själv är psykiatriker vad som höll på att hända och lyckades stoppa det hela innan dey gick alltför långt. I vilket fall ser jag mig i princip som frisk nu och kan hantera plus på vågen utan svält eller liknande. Jag är lakto-ovo-vegetarian och det blev jag först efter att jag mått som sämst och det hjälpte mig faktiskt jättemycket. Eftersom vegetariskt kost ofta är mindre kaloritätt vågade jag äta mer och det blev ett bra delsteg för att våga äta större portioner. Numera tänker jag sällan på kalorier tack och lov men tack vare vegetarisk mat började jag våga äta mer och framförallt lämna min comfort zone och äta annat. Jag äter allt som oftast veganskt dessutom för mår bäst på det och tycker att det känns bäst etiskt MEN jag gör ett aktivt val att inte bli vegan. Detta för att jag vet att ju svårare det är för mig att få tag på mat desto mer hoppar jag måltider och desto lättare att bli fäst vid hungerskänslorna igen. Tycker att det är en bra kompromiss för mig!

Svar: Alla måste hitta de vägar som funkar för dem! Är det här bra för dig så är det ju toppen❤
Hanna Larsson

2017-04-07 @ 13:10:18
Postat av: Anonym

Är du okej efter händelserna igår?

2017-04-08 @ 08:36:03
Postat av: Malin Ternmyr

Är du okej efter händelserna igår?

Svar: Tack för omtanken❤️
Hanna Larsson

2017-04-08 @ 08:36:04
URL: http://mternmyr.blogg.se/
Postat av: Anonym

Är du okej efter händelserna igår?

Svar: Tack för omtanken❤️
Hanna Larsson

2017-04-08 @ 08:36:06
Postat av: Anonym

Oj, vi skrev exakt likadana kommentarer samtidigt. Vad läskigt

2017-04-08 @ 08:38:30
Postat av: Anonym

Oj, vi skrev exakt likadana kommentarer samtidigt. Vad läskigt

2017-04-08 @ 08:38:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: